الفت
از ويژگي هاي ديگري كه خداوند به قلوب مومنين عطا فرمود ، تأليف قلوب است :«الالف به معناي اجتماع و التيام است و الفت به معني انس گرفتن و دوست داشتن است.»
ساليان طولاني بين طايفه ي اوس و خزرج در مدينه جنگ و خون ريزي بود وسينه هاي آن ها مالامال كينه و عداوت ، آن چنان كه هيچ كس باور نمي كرد روزي آن ها دست دوستي و محبت به سوي هم دراز كنند و در يك صف قرار بگيرند ، ولي خداوندقادر اين كار را در پرتو اسلام و در سايه نزول قرآن انجام داد..
آن ها كه بر وضع و روحيه ي افراد لجوج و كينه توز به ويژه مردم عصر جاهليت آشنا هستند مي دانند كه اين گونه كينه ها و عداوت ها را نه به وسيله ي مال و ثروت مي توان شستشو كرد نه با جاه و مقام . تنها راه فرو نشاندن آن ، انتقام است ؛تنها چيزي كه مي تواند آن كينه هاي راسخ و ريشه دار را از ميان ببرد ، ايجاد انقلاب و دگرگوني در افكار ، انديشه ها و دل هاست. . اين كاري است كه از پول و ثروت هرگز ساخته نيست ، بلكه تنها در سايه ي ايمان واقعي است و خدا به خاطر همين ايمان ، بين قلوب الفت ايجاد مي كند.
كتب تفاسير ، سه نوع تقسيم براي تاليف قلوب ذكر كرده اند :
يك. الفت مومنين با مومنين:«وَ …فَأَلَّفَ بَينَ قُلُوبِكُم فَأصبَحتُم بِنِعمَتِهِ إِخوانا….»(آل عمران /103)
دو. تأليف قلوب كفار با مومنين : به وسيله ي پرداخت زكات به آنها دل هايشان را به طرف اسلام متمايل شود و به تدريج اسلام بياورند و يا اگر مسلمان نمي شوند ولي مسلمانان را در دفع دشمن كمك مي كنند و يا در بر آوردن پاره اي از حوائج ديني كاري انجام مي دهند :« إنَّما الصّدَقاتُ لِلفُقراءِ و َ المَساكِينِ و العامِلِين َ عَلَيها وَ المُولَّفَهِ قُلُوبُهُم.»
سه. الفت كفار با كفار : اما آنچه كه امكان ندارد ، الفت واقعي كفار با يكديگر است «…تَحسَبُهُم جَميعا وَ قُلُوبُهُم شَتَّي …؛ اي پيامبر! ايشان را متحد مي بيني ولي دل هايشان پراكنده است .»
منبع : معنا شناسي قلب در قرآن ،ص 88.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط ریحانه الرسول ساوه در 1397/05/20 ساعت 10:23:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |